Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ψυχάρης: Δεν έχω αντίγραφα των «χαμένων» δηλώσεων Πόθεν Έσχες !!!


Πως δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για τις «ξεχασμένες» δηλώσεις Πόθεν Έσχες του, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Ψυχάρης.

Το αφεντικό του ΔΟΛ απέστειλε επιστολή στην επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία του είχε ζητήσει να αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι όντως κατέθεσε τις δηλώσεις του που αναζητούνται για εννέα οικονομικά έτη.

Στην επιστολή αυτή, όμως, ο εκδότης φέρεται να παραδέχεται ότι δεν διαθέτει στοιχεία (αποδεικτικά ή αντίγραφα) για τις περιουσιακές δηλώσεις που διατείνεται ότι έχει καταθέσει.

Ειδικότερα, μολονότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει υποβάλλει κανονικά πόθεν έσχες, η αρχή «για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος» δεν μπορεί να βρει τις εξής δηλώσεις του:
  •  το 1997 (οικονομική χρήση 1996), 
  • 1998 (οικονομική χρήση 1997), 
  • 1999 (οικονομική χρήση 1998),
  •  2000 (οικονομική χρήση 1999), 
  • 2001 (οικονομική χρήση 2000), 
  • 2003 (οικονομική χρήση 2002), 
  • 2004 (οικονομική χρήση 2003), 
  • 2005 (οικονομική χρήση 2004), 
  • 2006 (οικονομική χρήση 2005), 
  • 2007 (οικονομική χρήση 2006).

Σημειώνεται ότι εν λόγω δηλώσεις δεν έχουν παραληφθεί ούτε από την επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής αλλά ούτε και στην επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Όπως είχε γράψει το koutipandoras.gr, το θέμα δεν είναι ούτε απλώς ηθικό ούτε φιλολογικό σε σχέση με κάποια παράλειψη. Πρωτίστως είναι θέμα ουσίας για το αν δηλαδή η παράλειψη κρύβει διακίνηση μαύρου χρήματος.

Το 2005 ο Σταύρος Ψυχάρης απέκτησε το 25,1 % του ΔΟΛ έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ όπως είχε ανακοινωθεί είχαν προέλθει από Τραπεζικό δάνειο. Όπως όμως φαίνεται να προκύπτει από την ενημέρωση του δανείου, ο Ψυχάρης λίγες μέρες μετά τη δανειοδότηση, κατέβαλε 10 εκατομμύρια με τα οποία αποπλήρωσε τμήμα του δανείου. Έτσι ενώ στις επίσημες ανακοινώσεις την εποχή εκείνη φαινόταν πως ο Ψυχάρης δανείστηκε για να αγοράσει μετοχές του ΔΟΛ, κατέβαλε ο ίδιος 10 εκατομμύρια.

Το ερώτημα είναι από πού προήλθαν αυτά τα 10 εκατομμύρια και αν δικαιολογούνται από το Πόθεν Έσχες. Όλως τυχαίως δεν υπάρχει δήλωση γι’ αυτή τη χρονιά. Ώστε να ελεγχθεί. Είναι εντυπωσιακό επίσης το γεγονός πως κάποιος εκδότης καταβάλει στην Τράπεζα 10 εκατομμύρια και κανένας δεν μπαίνει στον κόπο τόσα χρόνια να ελέγξει αν είναι νόμιμα και από ποια δραστηριότητα προέρχονται, ούτε η Τράπεζα ενημερώνει τις Αρχές

Ο έλεγχος των δανείων του ΔΟΛ για τα οποία ο Σταύρος Ψυχάρης ερευνάται ως ύποπτος, έχει ήδη καθυστερήσει. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς έχουν δώσει στον Ψυχάρη πρωτοφανώς τρεις αναβολές για να καταθέσει.

Την περίοδο των αναβολών τα δάνεια του Ψυχάρη παρουσίαζαν καθυστερήσεις. Την ημέρα που ο Ψυχάρης κατέθεσε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δανείων 3,5 εκατομμύρια ώστε το δάνειο να φαίνεται ενήμερο. Την ίδια εποχή βέβαια οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ παρέμεναν απλήρωτοι λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Το αδίκημα της μη υποβολής του Πόθεν Έσχες από τον Ψυχάρη έχει παραγραφεί αφού ήταν πλημμέλημα την εποχή που διαπράχθηκε. Αυτό δε σημαίνει πως η Εισαγγελία δεν έχει υποχρέωση να ελέγξει το Πόθεν Έσχες.

Αν προκειμένου να λάβει τα υπέρογκα δάνεια ο ΔΟΛ έχουν υποθηκευτεί λογαριασμοί στο εξωτερικό, η Εισαγγελία δεν μπορεί να ισχυριστεί απλώς πως τα δάνεια έχουν κάλυψη, αλλά είναι υποχρεωμένη να ερευνήσει με νέα έρευνα σε ποιόν ανήκουν αυτοί οι λογαριασμοί και το χρήμα και από ποιές ενέργειες προέρχονται.
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου