Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ενα ατέλειωτο hotspot η Ελλάδα...-Κλείνουν τα σύνορα, «έμφραγμα» στη χώρα με τους πρόσφυγες - 1.700 έφτασαν το πρωί της Τετάρτης στον Πειραιά



Πρόσφυγες μέσα σε hot spot
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση με το προσφυγικό
 στην Ελλάδα.
Χιλιάδες πρόσφυγες που εισρέουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και φθάνουν με πλοία στον Πειραιά, αδυνατούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους στην Ευρώπη μετά την απόφαση της πΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα.
Εκατοντάδες πρόσφυγες που κατευθύνονταν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη και σε άλλα σημεία της Εθνικής Οδού, ενώ εξίσου ασφυκτική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά όπου το πρωί της Τετάρτης έφτασαν περί τα 1.700 άτομα.

Συγκεκριμένα το «Αριάνδη 2» μετέφερε 1.692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το Βlue star 2 από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Αυτήν την ώρα έχει στηθεί συσσίτιο στο λιμάνι και στη συνέχεια οι νεοαφιχθέντες θα διαχωριστούν, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν από την Μυτιλήνη προς το εσωτερικό της Ελλάδας είναι, σήμερα Τετάρτη από τις 9 το πρωί, 2513 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο σύνολο τους αναμένεται να αναχωρήσουν με τα σημερινά πλοία της γραμμής προς Καβάλα και Πειραιά.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου χτες και μέχρι σήμερα το πρωί στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1696 άτομα. Από το πρωί οι ροές ανθρώπων προς τη Λέσβο δείχνουν να μειώνονται λόγω των νότιων ανέμων που φυσούν στην περιοχή.

Ωστόσο ασφυκτικά γεμάτα είναι όλα τα κέντρα υποδοχής. Τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό και Ελληνικό έχουν γεμίσει, το ίδιο και η πλατεία Βικτωρίας, ενώ επικρατεί αλαλούμ με το ποιοι μπορούν να φύγουν για Ειδομένη και ποιοι όχι.

Να σημειωθεί ότι ήδή από χθες ορισμένοι από όσους μεταφέρθηκαν στο Σχιστό πήραν ταξί προκειμένου να μετακινηθούν προς την πλατεία Βικτωρίας και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη με όποιο τρόπο μπορούν.

Και όλα αυτά ενώ σήμερα συγκαλείται, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την οποία συγκάλεσαν οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής κατάστασης, σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα προσπαθεί να πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της συμφωνίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ωστόσο, η Αυστρία και άλλες χώρες των δυτικών βαλκανίων που υποστηρίζουν το κλείσιμο των συνόρων, πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, Διάσκεψη για το προσφυγικό, παρά την αντίδραση της Αθήνας, και την ενόχληση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ και της Κομσιόν για τις κινήσεις αμφισβήτησης των συμφωνηθέντων σε επίπεδο ΕΕ.

Παράλληλα, η Τουρκία μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, αρνούμενη να παραλαμβάνει πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζονται στη θάλασσα και ζητώντας τα νατοικά πλοία να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών περί τον 25ο μεσημβρινό, ο οποίος διχοτομεί το Αιγαίο.


Με το «σταγονόμετρο» περνούν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Τριακόσιοι πρόσφυγες -Ιρακινοί, Σύροι και λίγες οικογένειες Αφγανών- είχαν φτάσει έως τις 12 το μεσημέρι στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί, το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται άλλα περίπου 1.600 άτομα.

Εφτασαν τα πρώτα λεωφορεία με μετανάστες στα Διαβατά

Στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, έφτασαν νωρίς το πρωί τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thestival.gr, μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 12 λεωφορεία. Μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ότι συνολικά θα καταφτάσουν 40 λεωφορεία, που μεταφέρουν πρόσφυγες.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς την είσοδο του hotspot.

Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, ζητούν να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία στα Διαβατά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της επιτροπής αγώνα, Γιώργος Σπανίδης, κατά τη γενική συνέλευση των κατοίκων που έγινε την Τρίτη αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις στη δημοτική αρχή για να δημιουργηθεί άμεσα πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα, στον χώρο όπου βρισκόταν το κέντρο «Διόνυσος».

Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί ποιοι αποφάσισαν να λειτουργήσει κέντρο μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο.

Ο κ. Σπανίδης είπε ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, λόγω και της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας στο πρώην στρατόπεδο.

Πάνω από 500 πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία προς Σκόπια

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με τα σχέδια της αστυνομίας θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα. Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών 131 πρόσφυγες 

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά, αργά χθες το βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών.
Ο αντπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος ανέφερε ότι δύο μικρά παιδιά χρειάσθηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ότι ύστερα από μία η δύο ημέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Χιλιάδες πρόσφυγες σε νησιά, Πειραιά, hot spots

Εν τω μεταξύ, στα νησιά συνεχίζουν να φθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες, γεμίζοντας τα hot spots, όπου γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίησή τους. Εν συνεχεία, προωθούνται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Οι νεοαφιχθέντες στο λιμάνι διαχωρίζονται, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ αρκετοί από αυτούς, που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο του Σχιστού, λίγες ώρες αργότερα το εγκατέλειψαν για να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας, με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.

Τόσο τα hot spots στα νησιά, που μόλις έχουν τεθεί σε λειτουργία, όσο και τα νέα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Σχιστό και Διαβατά, καθώς και εκείνο του Ελαιώνα, θεωρείται βέβαιο πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Η κυβέρνηση, που προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση της εσωτερικής «κυκλικής» ροής προσφύγων -από τα νησιά στον Πειραιά και στην Ειδομένη και μετά πάλι πίσω, προς Θεσσαλονίκη ή Αθήνα ή Σχιστό- προαναγγέλλει την ανάγκη δημιουργίας κι άλλων κέντρων φιλοξενίας.

Θεωρείται βέβαιο, δε, ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω, αν δεν ελεγχθεί η ροή προσφύγων από την Τουρκία και «σφραγίσουν» τα βόρεια σύνορα της χώρας.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου