Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Το διπλό στοίχημα και πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα: Αξιολόγηση και Κυπριακό


Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
Ένα δεκαήμερο έντονων και κρίσιμων διαβουλεύσεων ξεκινά από σήμερα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού», ενόψει της διπλής αναμέτρησης για κλείσιμο της αξιολόγησης και λύση στο Κυπριακό.Η έμφαση από τον πρωθυπουργό δίνεται στη διαπραγμάτευση. Άμεσος στόχος του 2017 είναι στο euroworking group της 12ης Ιανουαρίου να καταγραφεί σημαντική πρόοδος για να αποφευχθούν οι επιπλοκές και η αξιολόγηση να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις δεν προμηνύονται απλές και οι διευθετήσεις θα είναι δύσκολες. Το Ταμείο δεν μπαίνει σε ένα πρόγραμμα με ανέφικτα πλεονάσματα και για το λόγο αυτό, απαιτεί να ληφθούν προληπτικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2019-2020. Η κυβέρνηση από την άλλη επιμένει στη γραμμή «δεν νομοθετούμε νέα μέτρα». Πλην όμως ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη λύση του «κόφτη» σε μια προσπάθεια να βρεθεί σημείο ισορροπίας.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης στις 12 του μήνα. Αθήνα και Κύπρος κάνουν λόγο για την ανάγκη να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Όπερ και σημαίνει ότι δεν αποκλείεται επικοινωνία του πρωθυπουργού ακόμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ.Με θέμα συζήτησης τόσο το Κυπριακό -και την ετοιμότητα της Κομισιόν να παραστεί στην πολυμερή- αλλά και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Ενώ άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει τελικά διμερής συνάντηση με τον Ερντογάν.

Ενημερώνει και τους αρχηγούς

Όλα δείχνουν πάντως πως ο πρωθυπουργός μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν -στο Μέγαρο Μαξίμου- και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που αφορά Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία και για το οποίο θέλει αφενός να ακούσει τις απόψεις τους, αφετέρου να τους μεταφέρει το κλίμα των έως τώρα διαβουλεύσεων.
Πηγή: iefimerida.gr , 02.01.17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου