Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Το ατόπημα της Ελίτας και τα κότσια του Κοτζιά για την επίλυση του Κυπριακού



Γ. Καλλινίκου *

Τώρα που τελείωσε η Γενεύη 1, μέχρι να οδηγηθούμε στη Γενεύη 2, προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε και με μερικά θέματα, που μπορεί να μην είναι ουσία αλλά και προκλητικά είναι και επικίνδυνα αν αφεθούν να επεκταθούν. Ένα τέτοιο ήταν η προσβλητική έκρηξη της παρουσιάστριας του ΡΙΚ Ελίτας Μιχαηλίδου πριν από μερικές μέρες, έναντι Ελληνίδας τηλεθεάτριας η οποία έκανε παρέμβαση στην εκπομπή της. Άστραψε και βρόντηξε η Ελίτα και τα «έχωσε» κανονικά στην «ανεδέστατη» Καλαμαρού, που τόλμησε να παρέμβει στο Κυπριακό για να μας υποδείξει τι σόι λύση πρέπει να διεκδικήσουμε. Η κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται αυτός ο τόπος είναι τόσο μεγάλη, που ευλόγως κάποιος θα αναρωτηθεί πού κολλάει η Ελίτα. Η στήλη δεν θα ασχολείτο ποτέ αν η συμπεριφορά της παρουσιάστριας του ΡΙΚ δεν αποτελούσε συνέχεια της ανεύθυνης τοποθέτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας περί «επισκεπτών εξ Ελλάδος». Μια άκρως επικίνδυνη τοποθέτηση, που απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Διότι σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, ενθαρρύνει μια μερίδα του λαού, που ποτέ δεν χώνεψε τους «Καλαμαράδες», να αρχίσει να βάλλει εναντίον τους. Ζητώντας να μην εμπλέκονται στο Κυπριακό. Ενθαρρύνει και πολλά ανεύθυνα παπαγαλάκια από την παράταξη του Προέδρου να τοποθετούνται κατ’ ανάλογο τρόπο. Όχι πολιτικούς πρώτης γραμμής. Αυτοί, παρά το ότι μερικοί θα ήθελαν να το πράξουν, δεν βρήκαν ακόμη τα κότσια. Το κάνουν, όμως, δευτεράντζες και τριτάντζες, που νομίζουν ότι έτσι πουλάνε εκδούλευση ή γίνονται αρεστοί στον πατριάρχη του κοψίματος του ομφάλιου λώρου.

Η Ελίτα Μιχαηλίδου έχει απόλυτο δικαίωμα να έχει τις όποιες απόψεις. Έχει απόλυτο δικαίωμα να θεωρεί ότι οι Έλληνες δεν έχουν δικαίωμα να τοποθετούνται σε όσα αφορούν το σπίτι μας, δηλαδή, το Κυπριακό. Αυτές τις απόψεις, ωστόσο, μπορεί να τις εκφράζει στον καφέ με τις φίλες της ή στις κομματικές συνάξεις του κόμματος με το οποίο πριν λίγους μήνες ήταν υποψήφια. Δεν έχει, όμως, κανένα απολύτως δικαίωμα να το πράττει από το στούντιο του κρατικού καναλιού. Δεν πρέπει σε καμία στιγμή να ξεχνά ότι πληρώνεται από τους φορολογούμενους πολίτες. Και δεν ξέρει αν η πλειοψηφία αυτών ή έστω πολλοί από αυτούς, της δίνουν τέτοιο δικαίωμα. Αν η διοίκηση του ΡΙΚ της το δίνει, οφείλει να το δημοσιοποιήσει για να το γνωρίζουμε. Το ελάχιστο, που όφειλε να πράξει, ήταν να απαντούσε με ευγένεια σε μια γυναίκα, που για να πάρει τηλέφωνο από την Ελλάδα, σημαίνει ότι αγαπά την Κύπρο και νοιάζεται. Ακόμη και την διαφωνία της η παρουσιάστρια, όφειλε να την εκφράσει με ευγένεια και όχι με προσβλητικό τρόπο.

Η ουσία, βεβαίως, δεν περιορίζεται στην όποια Ελίτα. Επεκτείνεται σε όσους σκέφτονται όπως αυτήν. Των πολιτικάντηδων περιλαμβανομένων. Κάποιοι το υποκρύπτουν, κάποιοι το λένε συγκαλυμμένα και κάποιοι με άγνοια κινδύνου το φωνάζουν (όπως την παρουσιάστρια), αλλά είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι βολές δεν αφορούν την οικοκυρά που τηλεφώνησε στην Ελίτα. Ουσιαστικά προεκτείνονται στην ελληνική πολιτική ηγεσία, με επίκεντρο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Οφείλουμε λοιπόν να πούμε ξεκάθαρα στην Ελίτα και στην κάθε Ελίτα, ότι αυτοί τους οποίους καλούμε να κοιτάζουν το σπίτι τους και να μην ασχολούνται με το δικό μας, είναι οι ίδιοι που μετράνε απώλειες ζωών. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι βρίσκονται θαμμένοι στον Τύμβο. Είναι οι ίδιοι, που τους στείλαμε προ μηνών σε κασελάκια μερικά οστά των παλικαριών τους. Είναι οι μόνοι στον κόσμο, που παραμένουν ειλικρινείς συμπαραστάτες του λιλιπούτιου νησιού μας. Είναι οι ίδιοι, που μετά την τραγωδία του ’74, φιλοξένησαν και σπούδασαν χιλιάδες Κύπριους. Είναι χάρις σ’ αυτούς (την ελληνική διπλωματία), που η Ελίτα και η παράταξη της, κορδώνουν σήμερα ως πλήρες μέλος της ΕΕ.

Αν σήμερα, η κάθε Ελίτα και η παράταξή της, κορδώνουν για το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το ’74, τέθηκαν στο τραπέζι εγγυήσεις και ασφάλεια και για πρώτη φορά καλείται η Τουρκία να τοποθετηθεί, επίσης οφείλεται σε αυτούς, που καλούν να μην ανακατεύονται στο σπίτι μας.
Είναι η πολιτική που ακολουθεί εδώ και 20 μήνες ο Κοτζιάς, που έφερε το θέμα στο τραπέζι. Διότι χωρίς αυτήν την πολιτική, ο Αναστασιάδης και 50 χρόνια να φώναζε, ειδικά για αυτά τα θέματα, θα παρέμενε φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Αν προκλήθηκε πίεση στον Σουλτάνο, ώστε να φτάσει στο σημείο να συζητά αποχώρηση στρατευμάτων (ασχέτως αν το εννοεί) οφείλεται στον Κοτζιά και την ελληνική πολιτική.

Η Ελίτα και η κάθε Ελίτα ας σκεφτούν λιγάκι ότι αν οι Έλληνες έκαναν εδώ και δεκαετίες αυτό που τους ζητούν (να μην ασχολούνται με το σπίτι μας) η Κύπρος θα ήταν παντελώς ανοχύρωτη. Θα γινόταν μια χαψιά στις ορέξεις του Σουλτάνου. Γι’ αυτό, πριν βγάζουν τη γλώσσα τους περίπατο προκαλώντας με τέτοιο ανεύθυνο τρόπο, ας αναλογιστούν πως ακούγοντας τους, τρίβουν τα χέρια τους ο Σουλτάνος και οι λύκοι του…
* http://www.philenews.com, 15 Ιανουαρίου 2017 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου