Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Media Μαύρο το 2016 ,κι άραχλο το 2017



Συντάκτης:
Δημήτρης Κανελλόπουλος *
Επιτέλους αποκτήσαμε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από δεκατέσσερις μήνες. Και δεν ήταν μόνο οι τηλεοπτικές άδειες, ήταν όλα τα άλλα που πήγαιναν πίσω. Από τις πολιτικές ισορροπίες στα κανάλια έως τη μετάδοση παιδικών διαφημίσεων σε απαγορευμένες ώρες. Νέος πρόεδρος του ΕΣΡ διορίστηκε ο Αθανάσιος Κουτρομάνος και μία από τις πρώτες αποφάσεις ήταν το απαγορευτικό προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη και το κανάλι του.

Οσο για την ΕΡΤ και το αν πρέπει ή όχι να παρουσιάζει τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, το ΕΣΡ ένιψε τας χείρας του, αφήνοντας την ίδια τη δημόσια τηλεόραση να αποφασίζει κατά το δοκούν. Πλέον περιμένει την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ ώστε να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειές του για τις τηλεοπτικές άδειες.
Τηλεοπτικές άδειες

Το μεγάλο σίριαλ του 2016 συνεχίζεται, όπως οι αμερικανικές σειρές, για δεύτερη σεζόν και το 2017. Νέος κύκλος επεισοδίων. Πέρυσι δεν βγήκε αποτέλεσμα, ας ελπίσουμε φέτος να καταλήξουμε κάπου.

Είναι ισχυρό το λόμπι των καναλαρχών, κλειστό επάγγελμα θα λέγαμε. Ψήφισε τον Οκτώβριο του 2015 (!) η κυβέρνηση τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ξεκίνησε τις διαδικασίες κάποιους μήνες αργότερα κι έφτασε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 προκειμένου να διεξαχθεί η περίφημη δημοπρασία κατά την οποία «ταλαιπωρήθηκαν» τρία μερόνυχτα οι κροίσοι της TV.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, όλα τα παραπάνω θεωρούνται ως μη γενόμενα, οπότε το παίρνουμε ξανά από την αρχή.
Στάση πληρωμών




«Στην “Καθημερινή” πληρώνουν και μάλιστα πληρώνουν καλά» έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα ένα site στο ρεπορτάζ του κι εξηγούσε πως πληρώθηκαν επιτέλους τα «μπλοκάκια» της εφημερίδας, όχι οι μισθωτοί, κάποια από τα μηνιάτικα που τους χρωστούσαν. Στα περισσότερα... μαγαζιά του Τύπου η περιοδικότητα των πληρωμών δεν έχει καμία σχέση με την κανονικότητα.

Στον ΔΟΛ έφτασε στους πέντε μήνες η καθυστέρηση της μισθοδοσίας, στον Πήγασο του Φώτη Μπόμπολα και στο Real Group του Νίκου Χατζηνικολάου τους τέσσερις, στον «Ελεύθερο Τύπο» ξεπερνάει τους οκτώ, στο Mega τους πέντε κ.ο.κ. Η διαφήμιση έχει μειωθεί, το ίδιο και οι κυκλοφορίες, η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο καθώς φαίνεται.
ΔΟΛ και Σταύρος Ψυχάρης


Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, το Σάββατο δηλαδή, για να μην ψάχνετε, ο Σταύρος Ψυχάρης έπρεπε να πληρώσει στις τράπεζες μία δόση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα δάνειο 100 εκατομμυρίων που έχει και για το οποίο έλαβε, προ ετών, μακρά περίοδο χάριτος! Εμοιαζε λίγο απίθανο να βρει τα συγκεκριμένα χρήματα, κρίνοντας και από τους πέντε μισθούς που χρωστάει στους εργαζόμενους.

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ο Σταύρος Ψυχάρης σε ακόμα πιο δυσχερή θέση μια και εσχάτως τού ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη ως υπόπτου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ύψους 45 εκατ. ευρώ. Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για το Συγκρότημα, παίζονται πολλά για τα «Νέα» και το «Βήμα». Ειδικά αν σήμερα, όπως αναμένεται, του καταγγείλουν τα δάνεια οι τράπεζες.

Είναι πολύ πιθανό, έτσι, ο ΔΟΛ να περάσει στα χέρια των τραπεζών και να οδηγηθεί η εταιρεία σε εκκαθάριση. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό και αν θα βρίσκεται, την ίδια ώρα, εν λειτουργία.

Σύγκριση με την περίπτωση Μαρινόπουλου δεν μπορεί να γίνει γιατί στον ΔΟΛ δεν υπάρχει κάποιος επίδοξος Σκλαβενίτης να προσφερθεί να σώσει την κατάσταση.

Σε σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, Παππάς, Φλαμπουράρης και εκπρόσωποι των τραπεζών, συζητήθηκε το θέμα του ΔΟΛ, με την κυβέρνηση να εκφράζει την ανησυχία της για τους εργαζόμενους αλλά και με τη δήλωση προς τις τράπεζες ό,τι πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
Δάνεια των ΜΜΕ





Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ (και των κομμάτων) ήταν αποκαλυπτική. Ακούστηκαν σημεία και τέρατα. Εκεί είναι λόγου χάριν που ο Πάνος Ψυχάρης βγήκε και είπε πως ο ΔΟΛ έπαιρνε δάνεια δίνοντας αέρα.

Η επιτροπή κράτησε για αρκετούς μήνες, από εκεί πέρασαν οι περισσότεροι από τους μεγαλοεκδότες και στις περισσότερες περιπτώσεις ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Το πόρισμα θα βγει στα μέσα Ιανουαρίου, με τον Νίκο Παππά να προαναγγέλλει εξελίξεις πιθανολογώντας ακόμα και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
ΕΡΤ

Αν και θέλει πολύ δρόμο ακόμα και πολλή δουλειά, η ΕΡΤ μοιάζει να βαδίζει στον σωστό δρόμο. Εστω και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει. Και με την έλλειψη προσωπικού.

Σίγουρα δεν είναι η δημόσια τηλεόραση που θα έπρεπε να έχουμε, αλλά και πότε ήταν εδώ που τα λέμε ώστε να είναι τώρα; Βέβαια παρουσιάζεται πολύ πιο αντικειμενική σε σύγκριση με τα ιδιωτικά κανάλια. Σαφώς και είναι σχετικά φιλοκυβερνητική, αλλά σε γενικές γραμμές κρατάει τις ισορροπίες.
MEGA

Πονεμένη ιστορία και το πάλαι ποτέ ένδοξο Μεγάλο Κανάλι. Οι τρεις ιδιοκτήτες του το εγκατέλειψαν στην τύχη του και αυτό παραμένει ακυβέρνητο προβάλλοντας μόνο σίριαλ σε επανάληψη. Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου οι διοικούντες του κατάφεραν να βάλουν τουλάχιστον το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, ίσως και για να αποφύγουν το Αυτόφωρο.

Στους μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς του καναλιού λιμνάζουν κάποια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις διαφημίσεις που τρέχουν κανονικά. Τα χρέη, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερα. Φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα ούτε κι εδώ.

Νίκος Παππάς

Ο υπουργός που βρέθηκε στο στόχαστρο όλων, καναλαρχών και πολιτικών αντιπάλων, έκανε ένα σοβαρό λάθος: επέμεινε μέχρι τέλους στο 4 (τέσσερα) για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Επρεπε να φανεί πιο ευέλικτος ειδικά από τη στιγμή που βγήκαν εκτός διαδικασίας δύο κανάλια που λειτουργούσαν ήδη και, δη, ήταν από τα υγιή οικονομικώς. Ο Alpha και το Star. Εμοιαζε παράλογο (και ήταν παράλογο) να κλείσουν έτσι ξαφνικά δύο τηλεοπτικοί σταθμοί.

Και με τόσους εργαζόμενους. Ισως το κράτος των δικαστών, το ΣτΕ εννοούμε, να του έκανε καλό του υπουργού με την απορριπτική απόφασή του: τον γλίτωσε έτσι από το να χρεωθεί πολιτικά ένα σωρό απολύσεις.

Αν το τέσσερα το είχε κάνει εγκαίρως έξι ο Νίκος Παππάς, θα ήταν ο μεγάλος νικητής. Διότι, πρέπει να του το αναγνωρίσουμε, είναι ο μόνος έως τώρα που προσπάθησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Ουδείς άλλος εδώ και τρεις δεκαετίες το τόλμησε. Μη σας πω πως έκαναν και το ακριβώς αντίθετο ώστε να διαιωνίζεται η κατάσταση της ανομίας.
Βαγγέλης Μαρινάκης
Και κάπως έτσι ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται χωρίς κανάλι. Κέρδισε την τηλεοπτική άδεια στη δημοπρασία, κατέθεσε όλα τα δικαιολογητικά, πλήρωσε το τίμημα που του αναλογούσε, βρήκε όνομα (Channel One), ξεκίνησε τις προετοιμασίες, προσέλαβε και κόσμο, αλλά τού έμειναν όλα τελικά αμανάτι περιμένοντας την επόμενη αδειοδότηση.

Ζήτησε, δικαίως θα λέγαμε, να αρχίσει να εκπέμπει από τώρα, αλλά τόσο η Digea όσο και το ΕΣΡ ύψωσαν απαγορευτικό. Να περιμένει την αδειοδότηση του είπαν, όποτε και όταν γίνει. Το κλειστό επάγγελμα των καναλαρχών στην Ελλάδα, όπως είπαμε.

Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας
Το άλλο πρόσωπο που έκλεψε την παράσταση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Αναδείχθηκε νικητής στη δεύτερη δημοπρασία, χρίστηκε υπερθεματιστής, αλλά τελικά δεν κατάφερε να βρει τα απαραίτητα οικονομικά κεφάλαια ώστε να πληρώσει την πρώτη δόση.

Ετσι, αποκλείστηκε. Στο ενδιάμεσο, από την ώρα που έγινε υπερθεματιστής μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε, βγήκαν στη δημοσιότητα πολλές ιστορίες που τον αφορούσαν, από την Τράπεζα Αττικής έως και τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη. Δεν ξέρουμε πόσο βάση έχουν όλα αυτά, ο πόλεμος όμως που δέχτηκε από Alpha και Star ήταν ανηλεής.

Εκαναν τα δελτία τους μονοθεματικά τα δύο κανάλια για εβδομάδες με στόχο τον Καλογρίτσα. Ο οποίος, τελικά, μπήκε στον χώρο των media εκδίδοντας την κυριακάτικη εφημερίδα «Documento».

* efsyn.gr, 02.01.17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου