Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Τα λεμόνια που έχουν… καρκίνο του μαστού - Πώς βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση



Μια ιδιαίτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού έχει ήδη γίνει viral. H #KnowYourLemons χρησιμοποιεί λεμόνια με… συμπτώματα καρκίνου του μαστού, στοχεύοντας να υπενθυμίσει στις γυναίκες ότι τα ογκίδια δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της νόσου.

Παρουσιάζοντας μία φωτογραφία με τα «καρκινοπαθή» λεμόνια, η εκστρατεία προτρέπει τις γυναίκες να επισκεφθούν το γιατρό τους αν παρατηρήσουν οποιαδήποτε από τις 12 ύποπτες αλλαγές στο στήθος τους.

Η ιδέα ήταν μιας νεαρής σχεδιάστριας, της Corrine Beaumont η οποία έχασε πολύ πρόωρα τις γιαγιάδες της από τη νόσο και πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να βρει ένα τρόπο να ενημερώσει τις γυναίκες για τα συμπτώματα που πρέπει να τις ανησυχήσουν: 
  • ψηλάφιση ενός εσωτερικού όζου, μία πυκνή μάζα, μία εισολκή (βαθούλωμα) στο δέρμα, η διάβρωση του δέρματος, το κοκκίνισμα ή η θερμότητα σε ένα σημείο, υγρό από τη θηλή, ένα εόγκωμα, μία φλέβα που εμφανίζεται στην επιφάνεια και μεγαλώνει, η εισολκή της θηλής ( προς τα μέσα), η αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, δέρμα που θυμίζει τη φλούδα του πορτοκαλιού, το ζάρωμα ή η δημιουργία μικρών «βελονιών» στο δέρμα.

Αν και στη συντριπτική πλειονότητα τους τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε πιο απλές αιτίες, στις μία στις δέκα περιπτώσεις οφείλονται σε κάτι σοβαρό και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια.
Παρόλο, που η εκστρατεία έχει ξεκινήσει από το 2003, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο χάρη σε μία ασθενή, την Erin Smith Chieze.
 Όπως η ίδια γράφει στο Facebook, διαγνώστηκε με σταδίου 4 καρκίνο του μαστού όταν απευθύνθηκε στον γιατρό επειδή μία από τις εικόνες με τα λεμόνια της θύμισε την εικόνα του μαστού της.

Η εκστρατεία «Know Your Lemons» έχει μεταφραστεί σε 16 διαφορετικές γλώσσες και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των γυναικών σε ΗΠΑ, Ισπανία, Τουρκία και Λίβανο, αναφέρει το BBC. Επειδή είναι εύκολα κατανοητή μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ενημερωθούν για τη νόσο, ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδό τους.

 Έφη Τσιβίκα , 16 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου