Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ωμή παραδοχή από Μέρκελ: Μας ωφελεί το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου




Το προσφυγικό έπαιξε για τους ψηφοφόρους καθοριστικό ρόλο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά το εκλογικό σοκ που υπέστη το κόμμα της στη "Σούπερ Κυριακή".
Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι το κόμμα της πλήρωσε το τίμημα της προσφυγικής πολιτικής που η ίδια ακολουθεί αλλά και ευχαρίστησε τους τρεις υποψήφιους των Χριστιανοδημοκρατών που την Κυριακή διεκδίκησαν την πρωθυπουργία στα τρία κρατίδια: Βάδη - Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-'Ανχαλτ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σχολίασε επίσης τις μεγάλες απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, εκεί όπου η εκλεκτή της, Γιούλια Κλόκνερ, δεν κατάφερε να εκλεγεί στην πρωθυπουργία.

Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας τόνισε επίσης πως οι διαφωνίες σε ό,τι αφορά το προσφυγικό μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των βαυαρών εταίρων τους στον μεγάλο συνασπισμό των Χριστιανοκοινωνιστών καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οι ψηφοφόροι ήταν δύσκολο να αντέξουν τις διαφωνίες Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών» τόνισε η Μέρκελ.

Σχετικά με την δραματική αύξηση των ποσοστών του ξενοφοβικού κόμματος AFD η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Όσοι το ψήφισαν ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική μας στο θέμα των προσφύγων».

Ειδικά για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων στη χώρα της, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε πως το κόμμα της θα εξετάσει μαζί με τους Χριστιανοκοιννωνιστές - τους Βαυαρούς εταίρους στον μεγάλο συνασπισμό- το ζήτημα αυτό «αλλά όχι ακόμα».

«Το προσφυγικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί και πλέον αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και μακράς διάρκειας πρόβλημα. Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή λύση... η οποία θα πρέπει να μπορεί να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Γερμανία, όπως και τον αριθμό των προσφύγων στην Ελλάδα... Ωστόσο μία βιώσιμη λύση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
  • Την ίδια ώρα παραδέχθηκε ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί από το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, ωστόσο αυτό σημείωσε δεν είναι μια «βιώσιμη» λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.
  • «Σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν (στη χώρα) και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ» επισήμανε η Ά. Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, μία ημέρα μετά την ήττα του κόμματός της στις περιφερειακές εκλογές.
  • «… Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα», πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση του κλεισίματος των συνόρων από τις χώρες που βρίσκονται σε αυτόν τον διάδρομο.

«Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρμογής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επιβολής συνοριακών ελέγχων, καλύτερης καταγραφής, απελάσεων, χορήγησης ασύλου», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτημα που της τέθηκε για το αν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρωπαϊκό.

Αναφερόμενη εξάλλου στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις συζητήσεις με την Τουρκία με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών που διαπλέουν το Αιγαίο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «πολλά βήματα προόδου έχουν γίνει» ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της 17ης- 18ης Μαρτίου.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι (…) έχουμε ανάγκη από μια ευρωπαϊκή λύση, ότι αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο. Ο αριθμός των προσφύγων (που φθάνουν στη Γερμανία) έχει σαφώς μειωθεί, εκείνος των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα επίσης, όμως (…) μία βιώσιμη λύση δεν έχει προς το παρόν επιτευχθεί» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Εξάλλου η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, την ώρα που πολλά στελέχη του συντηρητικού της κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας στους υπηκόους της.

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς καμία εξαίρεση» διαβεβαίωσε η Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει «ναι» (που θα ειπωθεί αυτόματα) για την εισδοχή (της Τουρκίας στην ΕΕ) το οποίο θα συνδέεται με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου