Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Σκουπιδιάρης στη Νέα Υόρκη δημιουργεί Μουσείο με αντικείμενα που μάζεψε!




Ο Νέλσον Μολίνα, σκουπιδιάρης επί 30 χρόνια στη Νέα Υόρκη, συγκέντρωσε στον πρώτο όροφο μιας παλιάς αποθήκης στο ανατολικό Χάρλεμ μια τεράστια συλλογή από πολλές χιλιάδες αντικείμενα που είχε σώσει από τα σκουπίδια που μάζευε.


Η αποθήκη του βρίσκεται στο Ανατολικό Μανχάτταν και είναι ένα κομμάτι από ένα παλιό πάρκινγκ που μπαίνουν σκουπιδιάρες. Στον πρώτο όροφο, πήρε ένα άχρηστο μέρος 1.000 τ.μ. και συγκέντρωσε εκεί, επί 30 χρόνια, όλα τα πεταμένα αντικείμενα που έβρισκε στα σκουπίδια της Νέας Υόρκης.

Τα αντικείμενα δεν είναι προς πώληση, ενώ ο Νέλσον Μολίνα εκτιμά ότι θα μπορούσαν να αγοραστούν προς 160.000 δολάρια.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι αυτός ο μη τυπικός σκουπιδιάρης κατόρθωσε να δώσει αξία που δεν είχαν με την πρώτη ματιά. Σήμερα, στην αποθήκη του βρίσκει κανείς αυθεντικά βιτρό εκκλησίας δίπλα σε ινδιάνικες σκηνές, γραβάτες, ρολόγια, αντίκες παντός είδους. Ολοι οι τοίχοι είναι καλυμμένοι από πίνακες, φωτιστικά, πορτρέτα αγνώστων.

Το να παρατηρεί κάποιος αυτά τα ετερόκλητα αντικείμενα είναι σαν να παρακολουθεί 30 χρόνια ζωής στη Νέα Υόρκη, ειδικά στο ανατολικό Χάρλεμ, όπου ζουν κυρίως κάτοικοι ισπανικής καταγωγής.

Ισπανικής καταγωγής είναι και ο Νέλσον Μολίνα και ζει πάντα στο ίδιο προάστιο.

«Το αποκαλώ Μουσείο, αλλά δεν είναι επίσημο» δηλώνει ο Μολίνα, ο οποίος έχει πάρει σύνταξη μετά από 34 χρόνια εργασίας.

Το Μουσείο σκουπιδιών δεν είναι ανοιχτό στο κοινό αλλά ο Μολίνα διοργανώνει επισκέψεις. «Μαζεύω πράγματα από τότε που ήμουν 9 ετών» διηγείται αυτός ο καλοφτιαγμένος 60χρονος, ο οποίος λέει ότι πήρε αυτή τη μανία από τη μητέρα του που δεν πετούσε τίποτα.

«Η μητέρα μου είναι τώρα 83 ετών και για Χριστούγεννα της προσφέρουμε ένα κουτί εργαλεία, μια τανάλια, ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι, αυτά της αρέσουν», προσθέτει.

Σε μια πόλη που πετάει 12.000 τόνους σκουπίδια καθημερινά ο Νέλσον Μολίνα πραγματικά δεν δυσκολεύτηκε να κάνει τη συλλογή του.

Αρχικά τα έβαζε σε μια αποθηκούλα μέσα στο πάρκινγκ σκουπιδιάρικων.

Αλλά γρήγορα η συλλογή του μεγάλωσε και ζήτησε να πάρει το βεσιτιάριο των συναδέλφων του που βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Λίγο αργότερα είχε αρχίσει να καταλαμβάνει ολόκληρο τον πρώτο όροφο.

Η υπηρεσία καθαριότητας της Νέας Υόρκης απαγορεύει στους εργαζόμενους να παίρνουν πράγματα από τα σκουπίδια στο σπίτι τους αλλά δεν ενοχλεί αν αφήνουν τα αντικείμενα στον χώρο εργασίας.

Το Μουσείο του Νέλσον Μολίνα δεν είναι χαοτικό. Ολα είναι συγυρισμένα και τακτοποιημένα ως την παραμικρή λεπτομέρεια ανά θέμα: από δω τα αφρικανικά αγαλματίδια, από εκεί οι σούπερ ήρωες, όλες μαζί οι γραφομηχανές.

Τα χέρια του Μολίνα πιάνουν και όσα αντικείμενα έβρισκε τα διόρθωνε, τα έβαζε σε κάδρα, έφτιαχνε τα ηλεκτρικά και έδινε πίσω τη ζωή στα άψυχα σκουπίδια. Ποιό είναι το πιο ανεκτίμητο αντικείμενο του Μουσείου σκουπιδιών;

Ο Μολίνα δηλώνει ότι είναι ένα βαρύ, μεταλλικό αστέρι του Δαυίδ, το οποίο δημιουργήθηκε με το σίδερο των Δίδυμων Πύργων, προς τιμήν ενός θύματος της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι έχει βγει στη σύνταξη, ο Μολίνα πηγαίνει δύο φορές την εβδομάδα να συγυρίσει το Μουσείο του.

Πρότεινε στο γιό του να το αναλάβει αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι χρειάζεται πολλή δουλειά.

Σε μερικά χρόνια, το « Treasures in the Trash » (Θησαυροί στα σκουπίδια), όπως ονομάζεται επίσημα η συλλογή του, θα πρέπει να αλλάξει τοποθεσία, αφού το Metropolitan Hospital, που είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου θα το χρησιμοποιήσει σε άλλο σκοπό.


paraxeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου