Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Η τελική μάχη του Τούρκου εξολοθρευτή των ΜΜΕ...



Αποτέλεσμα εικόνας για νεο σουλτανος Ερντογαν
Ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό στα τουρκικά ΜΜΕ. Ο όμιλος Dogan είναι το τελευταίο μεγάλο κάστρο στο μιντιακό τοπίο της χώρας. 
Αν πέσει κι αυτός, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, ηλεκτρονικών, διαδικτυακών...κι εντύπων, στην Τουρκία θα ελέγχεται ουσιαστικά από τον Σουλτάνο, αφού οι περισσότερες φωνές έστω και στοιχειώδους κριτικής θα έχουν σιγήσει. Ο Τύπος μετατρέπεται σε φιλοκυβερνητικό φερέφωνο.

Ο πόλεμος Ερντογάν - Dogan έχει πολλά επεισόδια και δεν είναι τωρινός. Ξεκίνησε από το 2009. Αυτή η μάχη, όμως, είναι η τελική για τον Σουλτάνο. Σε μια εποχή που αντιμετωπίζει με εκνευρισμό κι επιθετικότητα κάθε αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο της Πέμπτης, ο εισαγγελέας ετοιμάζει δίωξη του ιδρυτή της εταιρείας συμμετοχών Dogan Holding και προέδρου της τράπεζας Isbank, Αϊντίν Ντογάν. Με κατηγορία για λαθρεμπόριο καυσίμων. Στον Ντογάν ανήκουν η εφημερίδα Χουριέτ, τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk, Turk Kanal D κ.ά.

Στην περίπτωση που τελικά καταδικαστεί ο Ντογάν κινδυνεύει, βάσει κατηγορητηρίου, με ποινή κάθειρξης ως και 23 ετών. Ο όμιλος Dogan, πάντως, θεωρεί τις κατηγορίες ανυπόστατες.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όχλος επιτέθηκε στα γραφεία της Χουριέτ, μιας από τις ελάχιστες ανεξάρτητες εφημερίδες που έχουν απομείνει στην χώρα. Λίγο μετά, όχλος που αργότερα αποδείχτηκε ότι ανήκε στο κυβερνών κόμμα AKP ξυλοκόπησε άγρια τον δημοφιλή τηλεπαρουσιαστή, Αχμέτ Χακάν, έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη. Τον Δεκέμβριο, ο ίδιος τηλεπαρουσιαστής απειλήθηκε με κατηγορίες για «διάδοση τρομοκρατίας».

Ο διευθυντής της Χουριέτ Σεντάτ Εργκίν έκανε λόγο "για οργανωμένη, σχεδιασμένη επίθεση" και κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας στον Τύπο επί Ερντογάν.
Τον Νοέμβριο, εξάλλου, η κυβέρνηση έθεσε υπό επιτροπεία τον μιντιακό όμιλο Koza Ipek Holding. Από τα 40 μεγαλύτερα ειδησεογραφικά κανάλια της Τουρκίας, μόνο τρία έχουν απομείνει που αντέχουν και τηρούν κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν. Στο θλιβερό σκηνικό στα ΜΜΕ της χώρας προστέθηκαν πρόσφατα και τα γεγονότα της Ζaman.

O Dogan βρέθηκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο του Ερντογάν το 2009, όταν στον Όμιλο επιβλήθηκε ένα μεγάλο πρόστιμο 2,5 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχούσε στο 75% της αξίας του Dogan. Ήταν τότε που άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδια του Ερντογάν όσον αφορά την ελευθεροτυπία στην χώρα.
Ο ίδιος ο Τούρκος Σουλτάνος έχει ζητήσει δημοσίως από τους υποστηρικτές του να μην αγοράζουν τις εφημερίδες του Dogan. Η Χουριέτ ανήκει στον Dogan Yayin Holding, που δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ και ουσιαστικά ελέγχει τα μισά Μέσα της χώρας.
Η κόντρα Ερντογάν - Dogan κορυφώθηκε πριν από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Η αφετηρία της, όμως, είναι πολύ πιο πίσω.

Τον Νοέμβριο του 2008 ο μεγάλος γερμανικός μιντιακός όμιλος Axel Springer, που εκτός των άλλων εκδίδει την Bild, απέκτησε το 9.1% του τουρκικού ομίλου Dogan Yayin Holding, ενώ κατείχε ήδη το 25% της Dogan TV. Κάτι που δεν άρεσε στον Ερντογάν. Τον Φεβρουάριο του 2009 οι τουρκικές αρχές έριξαν πρόστιμο στον όμιλο Dogan ύψους 900 εκ. τουρκικών λιρών, σχετιζόμενο με φορολογικές εκκρεμότητες από την πώληση του 25% στον όμιλο Axel Springer.
Όταν το 2009 ο Axel Springer ανακοίνωσε ότι θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο του Dogan Yayin, συνάντησε εκ νέου εμπόδια από την τουρκική κυβέρνηση. Η εξαγορά του επιπλέον ποσοστού μετοχών ναυάγησε.

Ο Dogan δραστηριοποιείται σε μίντια, ενέργεια, βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμό, κατασκευές. Ο Dogan Yayin, το μιντιακό κομμάτι του Dogan, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στην Τουρκία (Χουριέτ, Ράντικαλ, την αθλητική Φανατίκ, 24 περιοδικά, το CNN Turk σε συνιδιοκτησία με το αμερικανικό μιντιακό μεγαθήριο Time Warner Inc κ.α.).
Στην κόντρα Ερντογάν - Dogan /Axel Springer ένα ακόμα επεισόδιο παίχθηκε τον Μάιο του 2014 με αφορμή την τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα όπου βρήκαν φριχτό θάνατο 301 ανθρακωρύχοι, με τον Ερντογάν να κάνει εξοργιστικές δηλώσεις: "Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα. Τα δυστυχήματα είναι στην μοίρα των ανθρακωρύχων".

Εκείνη την εποχή ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Γερμανία. Η Bild, ο διευθυντής της οποίας είναι μέλος στο ΔΣ της Χουριέτ (!), συνέταξε ανοιχτή πρωτοσέλιδη επιστολή, γραμμένη στα τουρκικά, με τίτλο «Ερντογάν, δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ». Κάνοντας λόγο για αυταρχισμό, διαφθορά, για τους θανάτους στο ορυχείο και για μεσαιωνική φίμωση κατά των δημοσιογράφων και των social media.
Την άνοιξη του 2015 η τουρκική κυβέρνηση απέκλεισε τον όμιλο Dogan απ' όλους τους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα, με τον Ερντογάν να κατηγορεί δημοσίως τον επικεφαλής του ομίλου ως «θιασώτη πραξικοπημάτων» και τους αρθρογράφους του ως «τσαρλατάνους». Ο Όμιλος απάντησε με ανοιχτή επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο με πρωτοσέλιδο στην Χουριέτ: "Τι θέλεις από εμάς; Θα μας εξορίσεις;".

Ήταν το ίδιο διάστημα που ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Μέρκελ για την γερμανική θέση στην γενοκτονία των Αρμενίων. Η Bild, που έχει εκφράσει πολλάκις φιλοκυβερνητικές θέσεις ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, πέρασε στην αντεπίθεση με νέα πυρά στον Τούρκο πρόεδρο. Τρεις μήνες μετά Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα στον Dogan για «τρομοκρατική προπαγάνδα».
Πιθανολογείται ότι τα τελευταία δημοσιεύματα για την δίωξη με τις κατηγορίες λαθρεμπορίου εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο. Με κτύπημα σε διπλό ταμπλό, μάλιστα, από τον Ερντογάν.

Το ένα έχει να κάνει με τα ΜΜΕ της χώρας που έχουν πλέον αλωθεί, με στόχο να πέσει και το τελευταίο εγχώριο οχυρό, ο Dogan. Kαι το δεύτερο λόγω τάιμινγκ κι επικρίσεων από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον περί ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. Η επίδειξη ισχύος του Ερντογάν, άλλωστε, δεν είχε να κάνει μόνο με τον - και γερμανικών συμφερόντων - Dogan, αλλά και με την απέλαση του ανταποκριτή του Spiegel πριν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Βασίλης Γαλούπης - Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου