Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΡΡΗΤΗ έκθεση της ΕΛΑΣ αποκαλύπτει τη δράση του συνδικάτου των δουλεμπόρων. Τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα λαδώματα, οι σχέσεις με τον ΙSIS και ο ...ρόλος κάποιων ΜΚΟ!





Απόρρητη έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας περιγράφει τη δράση των διακινητών της Τουρκίας που όπως αναφέρεται χρησιμοποιεί 24 λιμάνια στη γείτονα χώρα, διαθέτει τουλάχιστον τρία «στρατηγεία», κάνει τζίρο 6δισ ευρώ το χρόνο ενώ στην κορυφή της πυραμίδας της δαιδαλώδους εγκληματικής οργάνωσης, φέρεται να βρίσκεται ένας μεγαλοεργολάβος της Κωνσταντινούπολης.

Αποσπάσματα αυτή της έκθεσης, φέρνει στο φως η Real News της Κυριακής, ρίχνοντας φως σε πολλές πτυχές αυτής της τεράστιας επιχείρησης ανθρώπινης ελπίδας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα για τον τρόπο δράσης του «συνδικάτου» του διακινητών:
  • Σημεία αναχώρησης και άφιξης: Είναι 24 λιμάνια και συγκεκριμένα σε Τσανάκαλε, Άσσο, Πράσινο Λιμάνι, Αϊβαλί, Δίκελι, Τσανδαρλί, Σμύρνη, Τσεσμέ, Καράαντ, Καραμπούρν, Τσαμιμπογκαζί, Κουσάνασι, Τουζμπούργκαζι, Ντιντίμ, Γιαλιακαβάκ, Γκουμουσλούκ, Αλικαρνασσό, Μαζικόι, Τουργκουτρέις, Ντάτσα, Εμετσίκ, Μοζμπουρούν, Μαρμαρίδα, Κας. Τα δε κύρια σημεία αποβίβασης προσφύγων είναι από την Λήμνο και τη Λέσβο έως τη Ρω και το Καστελόριζο.
  • Διαδρομές: «Οι Σύριοι εισέρχονται στην Τουρκία από οκτώ βασικές πύλες στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και έπειτα καταλύουν σε τέσσερις βασικές πόλεις (Μερσίνη, Άδανα, Κιλις, Αττάλεια)...Στη συνέχεια είτε κατευθύνονται στα παράλια του Αιγαίου είτε καταλήγουν εκεί μετά την παραμονή τους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Στα παράλια η πόλη με τον μεγαλύτερο όγκο διακινούμενων είναι η Σμύρνη, ενώ αρκετοί πρόσφυγες συγκεντρώνονται και νοτιότερα σε Αλικαρνασσό, Σόκε και Ντιντίμ» αναφέρει το δημοσίευμα.
  • Ύποπτες «συνεργασίες»: Βάσει της έκθεσης, η τουρκική ακτοφυλακή που επιχειρεί στα παράλια της Τουρκίας, συνήθως...αργεί να αναλάβει δράση και μερικές φορές δεν «ενοχλεί» καν τις δραστηριότητες των διακινητών. Τα κυκλώματα των διακινητών όμως δεν περιορίζονται στο να έχουν καλές σχέσεις με την Ακτοφυλακή αλλά σε κάποιες περιοχές της Τουρκίας λειτουργούν «σαν κράτος εν κράτει εξαγοράζοντας τη σιωπή των κατοίκων». Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Στην παγίωση της αγοράς της παράνομης διακίνησης σημαντικός είναι και ο ρόλος που διαδραματίζει και το υφιστάμενο καθεστώς ανοχής από την τοπική κοινωνία στην Τουρκία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση για την περιοχή της Άσσου όπου σύμφωνα με πληροφορίες διακινούμενων, εξαγοράζεται η σιωπή των κατοίκων».
  • Σχέσεις με τον ΙSIS:Σε τουλάχιστον δύο υποθέσεις που αναφέρονται στην έκθεση φαίνεται πως χρήματα προσφύγων κατέληξαν κατέληξαν σε τζιχαντιστές. Συγκεκριμένα «τα μέλη της μαφίας των διακινητών έχουν αναμειχθεί με τη λειτουργία ταξιδιωτικών γραφείων στο Ιράκ που φέρονρται να εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων και ταυτόχρονα μέλη αυτών να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος».
  • Η Hawala: Οι διακινητές φαίνεται να χρησιμοποιούν το ίδιο άτυπο τραπεζικό σύστημα συναλλαγής χρημάτων που είχε αποκαλυφθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές. Το σύστημα αυτό ονομάζεται Hawala και βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο «μεσιτών πληρωμών» τους hawalanders ενώ ως βιτρίνα χρησιμοποιούν νόμιμα καταστήματα και εταιρείες.
  • Αμφιβολίες για ΜΚΟ: Όπως φαίνεται η ΕΛΑΣ διατηρεί επιφυλάξεις για τον ρόλο κάποιων ΜΚΟ και όπως αναφέρεται στην έκθεση «Ήδη στα νησιά του βορείου και του νοτίου Αιγαίου δραστηριοποιούνται περίπου 100 ΜΚΟ. Οι εν λόγω ΜΚΟ κατ' αρχάς παρέχουν βοήθεια και στήριξη στους αφικνούμενους στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο πέραν της κύριας αποστολής τους, ενδέχεται μερίδα αυτών ή μέλη κάποιων ΜΚΟ να εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς...».
HuffPost Greece | Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου