Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Τα θύματα της αργεντινής χούντας τίμησε ο Μπαράκ Ομπάμα .-Στο «Πάρκο της Μνήμης» στο Μπουένος Αϊρες στις όχθες του Ρίο ντε λα Πλάτα






Στο Πάρκο της Μνήμης, εκεί όπου οι αργεντινοί τιμούν τα 30.000 θύματα του Βρώμικου Πολέμου της Χούντας του 1976, βρέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αργεντινή, η οποία συνέπεσε με την 40ή επέτειο του πραξικοπήματος.
Το «Πάρκο της Μνήμης για τα θύματα της κρατικής τρομοκρατίας», όπως αποκαλείται βρίσκεται στο Μπουένος Αϊρες στις όχθες του Ρίο ντε λα Πλάτα.

Βασικό του χαρακτηριστικό είναι ένα πελώριο τείχος με 30.000 πλακίδια, στα οποία αναγράφονται τα ονόματα και οι ηλικίες των αντιφρονούντων που «εξαφανίστηκαν» από τη Χούντα που ήρθε με την επωνυμία «Διαδικασία Εθνικής Αναδιοργάνωσης».


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόταν από τον αργεντινό ομόλογό του Μαουρίσιο Μάκρι. Την ίδια ώρα στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες πραγματοποιούνταν ογκώδεις διαδηλώσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος, αλλά και κατά της επίσκεψης Ομπάμα.

Στην ομιλία του ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στις οργανώσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται για να κλείσουν πληγές εκείνης της περιόδου.

Η πιο γνωστή οργάνωση είναι οι «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου», που προσπαθούν να εντοπίσουν τα μωρά (τότε) που απήχθησαν από τις οικογένειές τους και δόθηκαν σε στρατιωτικούς για να τα μεγαλώσουν.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλη συζήτηση για τις πολιτικές των ΗΠΑ σε εκείνα τα σκοτεινά χρόνια, αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε.

» Οι δημοκρατίες πρέπει να έχουν τη γενναιότητα να αναγνωρίζουν πότε δεν στάθηκαν στο ύψος που απαιτεί η προάσπιση των ιδανικών μας. Αυτή ήταν η περίπτωση της Αργεντινής» είπε στην oμιλία του.

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αργεντινή ήταν από την πρώτη στιγμή γεμάτη συμβολισμούς.

Σε μια χώρα όπου από τη δεκαετία του 1940 –επί Περόν- επικρατούσε καχυποψία αν όχι εχθρότητα στις διμερείς σχέσεις, ο αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε οικογενειακώς στο Μπουένος Αίρες, αποφασισμένος να κάνει μια νέα αρχή. Σύμμαχός του σε αυτό, βεβαίως, το γεγονός ότι τη χώρα δεν την κυβερνούν οι περονιστές.

Ο νέος κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, βρίσκεται στην εξουσία κάτι παραπάνω από 100 ημέρες και ήδη έχει κάνει πολλά για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η χώρα του θέλει να αφήσει οριστικά πίσω την εποχή των περονιστών του ζεύγους Κίρσνερ, των σκληρών δηλώσεων κατά ΔΝΤ και κερδοσκοπικών funds, του εναγκαλισμού με τη Βενεζουέλα, αλλά και της αναζήτησης οικονομικών συμμάχων μόνο σε Ρωσία και Κίνα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αργεντινό ομόλογό του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αυτοκριτική -χωρίς όμως επίσημη συγγνώμη- για το ρόλο των ΗΠΑ (μέσω CIA) στις δικτατορίες που επιβλήθηκαν στην Αργεντινή και άλλες χώρες τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Χωρίς βέβαια να αναφερθεί ονομαστικά σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Ομπάμα αναγνώρισε λάθη στην εξωτερική πολιτική.

Και ακριβώς επειδή η επίσκεψη συνέπεσε με τη «μαύρη» επέτειο της 24ης Μαρτίου 1976, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι αποχαρακτηρίζονται τα απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Χούντα, μάλιστα 10 χρόνια νωρίτερα -στα 40 χρόνια αντί των 50 που προβλέπει η σχετική διαδικασία.
Ρουμπάνης Απόστολος tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου