Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ο Αριστοτέλης ταξιδεύει έως το Παρίσι και τη Γενεύη




Ο Αριστοτέλης με τον Πλάτωνα. Αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιείται διήμερη εκδήλωση με τίτλο «Αριστοτέλης: Λόγος περί παθών - από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής»

Από το Παρίσι μέχρι τη Γενεύη και τη Χαϊδελβέργη, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τη Χαλκιδική μέχρι τη Μυτιλήνη θα διοργανωθούν πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από τον κορυφαίο αρχαίο Ελληνα φιλόσοφο που άλλαξε ριζικά τον τρόπο της ανθρώπινης σκέψης και της επιστήμης.

«Ο Αριστοτέλης εισήγαγε τον τρόπο που πρέπει να σκέφτεται ο άνθρωπος για να μπορεί να επιβάλλει την άποψή του. Η λογική του Αριστοτέλη παραμένει πάντα σταθερή αξία όπως η Γεωμετρία του Ευκλείδη» υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος στηρίζει τη σημαντική αυτή διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου του.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Παιδείας για τη στήριξή του και υπογράμμισε την οικουμενική αξία του Αριστοτέλη.


Στο εξωτερικό οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με την παρουσίαση παραστάσεων, εκθέσεων και συνεδρίων. Στις 18 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο Αριστοτέλης σήμερα στα Ευρωπαϊκά Σχολεία», ενώ θα παρουσιαστεί και θεατρική παράσταση. Η επαφή των μαθητών με τον Αριστοτέλη θα ενδυναμωθεί μέσα από το μαθητικό φεστιβάλ της 16ης Δεκεμβρίου στο οποίο θα συμμετέχουν τα 150 ελληνικά σχολεία που είναι συμβεβλημένα με την UNESCO αλλά και ξένα εκπαιδευτήρια.

Στη χώρα μας το Επετειακό Ετος Αριστοτέλη εγκαινιάζεται αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μια διήμερη εκδήλωση που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο υπό τον τίτλο «Αριστοτέλης: Λόγος περί παθών - από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα «Αριστοτέλης 2400 χρόνια» που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 28 Μαΐου, στο Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 400 επιστημόνων από 40 διαφορετικές χώρες. Ενα αντίστοιχα μεγάλο συνέδριο, με θέμα «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη», θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα Στάγειρα Χαλκιδικής, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, θα φιλοξενηθεί στις 2 Ιουλίου έκθεση από τη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ στη Μυτιλήνη, όπου έζησε και δίδαξε ο αρχαίος φιλόσοφος, θα διοργανωθεί στις 9 Ιουλίου εκδήλωση με τίτλο: «Αριστοτέλης: ο δημιουργός της Βιολογίας - μια άλλη πτυχή του έργου του».

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017 με το Συνέδριο «Ο Αριστοτέλης Σήμερα» που θα διοργανώσει το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας από τις 14 έως τις 17 Ιανουαρίου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου