Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ο Φαραώ Ραμσής ΙΙΙ δολοφονήθηκε από πολλούς δράστες







Ο φαραώ Ραμσής Γ΄, ο θάνατος του οποίου αποτελούσε γρίφο για τους ιστορικούς επί αιώνες, δολοφονήθηκε στο πλαίσιο μιας σκευωρίας για τη διαδοχή του και οι δράστες του έκοψαν το λαιμό, όπως αποκάλυψε μια νέα ανάλυση της μούμιας του.
Οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν μια βαθιά και πλατιά τομή κρυμμένη από τους επιδέσμους που κάλυπταν το λαιμό του μουμιοποιημένου φαραώ. Οι επίδεσμοι δεν ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδύνευε η ακεραιότητα της μούμιας.

«Τελικά, με την έρευνα αυτή, λύσαμε ένα σημαντικό μυστήριο στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου», δήλωσε ο Άμπερτ Ζινκ, παλαιοπαθολόγος στο Ινστιτούτο των Βαλσαμωμένων Πτωμάτων και του Ανθρώπου των Πάγων, στην Ιταλία.
Κατά την έρευνά τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν και ένα μικροσκοπικό φυλαχτό που είχε τοποθετηθεί μέσα στην πληγή του φαραώ. Όπως εξήγησε ο Ζινκ, πιθανότατα το έβαλαν οι βαλσαμωτές πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε να γιατρευτεί η πληγή στην επόμενη ζωή του Ραμσή Γ΄.
Ο Ραμσής Γ΄, ο επονομαζόμενος και «τελευταίος μεγάλος φαραώ», βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1186 έως το 1155 π.Χ. περίπου. Οι ιστορικοί διαφωνούσαν μεταξύ τους και είχαν διατυπώσει πολλές αντικρουόμενες θεωρίες για τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Πάπυροι που φυλάσσονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνου περιγράφουν ότι η Τίγιε, μια από τις συζύγους του, συνωμότησε για να ανεβάσει στο θρόνο τον γιο της, τον Πεντάβερ. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά το σχέδιο αποκαλύφθηκε και οι συνωμότες τιμωρήθηκαν.
Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά και μια μούμια που μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν σε ποιον ανήκε και η οποία είχε βρεθεί στον ίδιο ταφικό θάλαμο με τον Ραμσή Γ΄. Αποκαλύφθηκε ότι οι δύο άνδρες ήταν συγγενείς και οι ιστορικοί πιθανολογούν ότι πρόκειται για τον Πενταβέρ, ο οποίος απαγχονίστηκε.
Η μούμια αυτή δεν είχε βαλσαμωθεί με τον συνηθισμένο τόπο, εξήγησε ο Ζινκ. «Δεν του είχαν αφαιρέσει τα όργανα και ήταν τυλιγμένος με δέρμα κατσίκας, κάτι που στην αρχαία Αίγυπτο το θεωρούσαν ακάθαρτο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ζιν ο Πενταβέρ ενδέχεται να υποχρεώθηκε να αυτοκτονήσει όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του στη συνωμοσία.

Σε μια προσπαθεια να βελτιώσουν την εμφάνισή της μούμιας του Φαραώ Ραμσή ΙΙΙ, οι Αισθητικοί χειρούργοι βρήκαν νέα στοιχεία της δολοφονίας του.

Ο Hawass και Saleem μελέτησαν βασιλικές μούμιες της 18ης και 20ής δυναστείες της Αιγύπτου, που εκτείνεται από το 1543 π.Χ. με 1064 π.Χ. περίπου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιλαμβάνονται διάσημα ονόματα όπως η Χατσεπσούτ, ο Thutmose ΙΙΙ, ο Τουταγχαμών, ο Seti Ι και του Ραμσή ΙΙΙ.

Ο Χαουάς και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι στο λαιμό Ραμσή Γ ‘ υπήρχε σχισμή, που πιθανόν αυτό τον σκότωσε ακαριαία. Ο Saleem, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, διαπίστωσε ότι τα νύχια του Φαραώ ήταν κομμένα, πιθανώς με τσεκούρι, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δολοφονία έγινε από πολλούς δράστες με διαφορετικά όπλα.

«Η θέση του τραυματισμού στο πόδι είναι ανατομικά μακριά από τη σχισμή του λαιμού.

Επίσης το σχήμα των σπασμένων οστών του δακτύλου δείχνουν ότι προκλήθηκε από ένα διαφορετικό όπλο από αυτό που χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει το κόψιμο του λαιμού,» έγραψε ο Saleem στο Live Science.

«Έτσι πρέπει να υπήρχε ένας επιτιθέμενος με ένα τσεκούρι, ένας με σπαθί που επιτέθηκε τον βασιλιά στο μέτωπο, και ένας άλλος με μαχαίρι ή στιλέτο που επιτέθηκε στην πλάτη,ταυτόχρονα».

paraxeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου