Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ο Τσίπρας, οι φράχτες και η... καλοσύνη του Σόιμπλε



Πεδίο πολιτικής έντασης
 και αντιπαράθεσης θέλει 
να διαμορφώσει ο Πρωθυπουργός ικανό να μεταφέρει το ενδιαφέρον
 της κοινής γνώμης από τα επερχόμενα σκληρά μέτρα στα παλαιά των ιστορικών παρατάξεων.
Γράφει ο Καρακούσης Αντώνης  στο tovima.gr
Οι συναθροιζόμενες στην αυλή του υπουργού Επικρατείας δυνάμεις προπαγάνδας διακινούν τούτες τις μέρες πληροφορίες για «οχτώ καυτούς φακέλους» που έχει στη διάθεσή του ο Πρωθυπουργός προκειμένου να ανατρέψει τις πολλές κατηγορίες περί κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.
Και επιμένουν, οι ίδιες ενοποιημένες - έπ' ωφελεία προφανώς - δυνάμεις ότι στην Ολομέλεια της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, θα ακουστούν δήθεν «πράγματα και θάματα» που όλους θα σοκάρουν και την κυβέρνηση θα αναστήσουν.
Ωστόσο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ουδέν νεώτερον από το μέτωπο, το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό θα σερβίρει ο «μεγάλος αρχηγός» προκειμένου να δημιουργήσει περιβάλλον προπαγάνδας για τους αφελείς και τους αόμματους, για εκείνους που ακόμη ελπίζουν ότι η χώρα θα προκόψει επί των ημερών της αριστερής διακυβέρνησης.
Το σχέδιο είναι απλό στη σύλληψή του: Αντιπερισπασμοί και συμψηφισμοί στην υποτιθέμενη προβληματική ζώνη της αντιπολίτευσης ώστε να σηκωθεί ο απαιτούμενος κουρνιαχτός, που θα κρύψει τις δικές τους παρεμβάσεις και αμαρτίες.
Και μαζί να διαμορφωθεί πεδίο πολιτικής έντασης και αντιπαράθεσης, ικανό να μεταφέρει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα επερχόμενα σκληρά μέτρα του κυβερνώντος κόμματος στα παλαιά των ιστορικών παρατάξεων.
Όμως ότι κι αν κάνουν οι κυβερνώντες και τα «Ηνωμένα Βουστάσια» της προπαγάνδας που τους συνοδεύουν τίποτε δεν θα επιτύχουν.
Γιατί απλούστατα η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει. Η χώρα έχει υψωμένο στα βόρεια σύνορά της απροσπέλαστο ευρωπαϊκό φράχτη την ώρα που τα ανατολικά της θαλάσσια σύνορα - αυτά που ο Πρωθυπουργός μας θεωρούσε μέχρι πρότινος ανύπαρκτα - παραμένουν ανοιχτά και ο αριθμός των εισερχόμενων εξαρτάται από την καλή διάθεση του σουλτάνου της γείτονος.

Το χειρότερο είναι ότι αντίστοιχο με τον φράχτη των προσφύγων έχουν στήσει οι εταίροι μας και για την ελληνική Οικονομία.

Οι τελευταίες «καλοσύνες» του Σόιμπλε είναι επιβεβαιωτικές και του ευρωπαϊκού οικονομικού φράχτη.

«Κάνετε ότι θέλετε» διαμηνύει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Αν δεν αντέχετε τα μέτρα για τις συντάξεις, λάβετε άλλα, φορολογικά κ.λ.π.», ότι σας πάει καλύτερα, λέει με τον τρόπο του, αρκεί όμως να γνωρίζετε ότι «το χρέος δεν είναι του παρόντος, η εξέταση και ρύθμισή του μπορούν να περιμένουν».

Προηγουμένως είχε φροντίσει να διευκρινίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «εγώ δεν είμαι σε θέση να υπερασπισθώ νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή».

Και ακόμη έχει δηλώσει ότι κατανοεί το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, αλλά ξεχωρίζει εκείνο της Οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Βασικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μοιάζει να έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει και τι αναμένει από την Ελλάδα.

Ο ίδιος και κατ' επέκταση η κυβέρνησή του, αλλά και συνολικά η Ευρώπη, ζητούν ουσιαστικά από την κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στην Οικονομία και να αναλάβει την υποχρέωση φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.

Αλλά επειδή δεν τον εμπιστεύονται έχτισαν δύο φράχτες. Ένα προσφυγικό κι ένα οικονομικό.
Τον προσφυγικό τον βλέπουμε, τον οικονομικό τον περιγράφουν με τον τρόπο τους.

Αν η κυβέρνησή μας θελήσει να αποφύγει, όπως φαίνεται, τη μεγάλη μεταρρύθμιση των συντάξεων και να μεταφέρει μέρος του βάρους στους φόρους δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Γνωρίζουν ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους και θα κλατάρει.
Στη βάση αυτής της εκτίμησης διατυμπανίζουν ότι άλλη βοήθεια δεν προβλέπεται για την Ελλάδα, ούτε βεβαίως ρύθμιση του χρέους.
Αυτός είναι ο δεύτερος φράχτης, ο οικονομικός, τον οποίο οι δικοί μας κάνουν πως δεν βλέπουν.

Κοινώς μας την έχουν στήσει. Έχουν καταστήσει την Ελλάδα υγειονομική ζώνη, έχουν σηκώσει ανάμεσά μας δύο φράχτες προστασίας και περιμένουν.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της πιστεύει ότι θα μπλέξει το οικονομικό με το προσφυγικό, θα «κλέψει» δι' αυτού λίγα μέτρα ίσα που να δικαιολογεί τη μακρά και «ηρωική» διαπραγμάτευση και νομίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα «πάρει» κάποια αξιολόγηση, έστω λειψή, αλλά ικανή, κατά την εκτίμησή της, να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας που θα της προσφέρει ανάσες διακυβέρνησης.
Θα φορτώσει τα μέτρα στην παλαιά διαπλοκή, τους πρόσφυγες στους υπανθρώπους ευρωπαίους και όλα καλά..
Με άλλα λόγια χρόνο θέλει να κερδίσει ο κ.Τσίπρας.
Να βγάλει την άνοιξη, να φθάσει στο καλοκαίρι, να ανοίξει η τουριστική σεζόν, να χαλαρώσουν λίγο οι πολίτες και το φθινόπωρο βλέπουμε.

Κάτι θα σκαρφιστεί στο επιτελείο της συμφοράς μήπως και βγει και ο επόμενος χειμώνας".
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου