Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Η Αυστρία είναι "χορηγός" στη... Ντίσνεϊλαντ των Σκοπιανών , και το "αόρατο χέρι" πίσω από τις κινήσεις της ΠΓΔΜ


Ενώ οι εικόνες αναλγησίας απέναντι στους πρόσφυγες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο,
 η ΠΓΔΜ γίνεται... τουριστικός προορισμός, επιστρατεύοντας «Μακεδόνες»
πολεμιστές.
Λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έφτανε στην ΠΓΔΜ και την εκθείαζε γιατί «αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με τον καλύτερο τρόπο» δίνοντας κάλυψη στο επερχόμενο κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες, Αυστριακοί σύμβουλοι αναλάμβαναν «να μεταφέρουν την εμπειρία της Αυστρίας για την προσέλκυση τουριστών» στη γειτονική χώρα!
Την επομένη της συνάντησης των αστυνομικών διευθυντών των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου στο Ζάγκρεμπ (από την οποία αποκλειόταν με προκλητικό τρόπο η Ελλάδα με την Αυστρία να πρωτοστατεί) όπου αποφασίστηκε η διέλευση των προσφύγων να γίνεται με το «σταγονόμετρο», το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ έστηνε μια παράτα για να παρουσιάσει τις προτάσεις των Αυστριακών συμβούλων (με συντονιστή τον Κρίστοφερ Χιντέρεγκερ) για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Στη συνάντηση, που έγινε παρουσία εκπροσώπων των κρατικών φορέων αλλά και των ενώσεων του τουρισμού, ειπώθηκε ότι με την κρατική διαφημιστική καμπάνια για δήθεν διαχρονικότητα της «Μακεδονίας» («Μacedonia Timeless»), με τη βουτιά στον εξαρχαϊσμό και την οικειοποίηση της Αρχαίας Μακεδονίας, η χώρα έγινε διεθνώς γνωστός τουριστικός προορισμός και έφερε αύξηση του αριθμού των τουριστών.

Ολα αυτά δεν σηκώνουν σοβαρή συζήτηση. Το γεγονός προβλήθηκε ως βοήθεια και μεταφορά της πλούσιας εμπειρίας της Αυστρίας στον τουριστικό τομέα στην ΠΓΔΜ, ενώ οι φωτογραφίες από την Ντίσνεϊλαντ των Σκοπίων, όπως την έχουν αποκαλέσει, με τα αντίγραφα των αγαλμάτων των αρχαίων Μακεδόνων και τα μπαρόκ κτίρια του Νίκολα Γκρούεφσκι, δείχνουν πώς αντιλαμβάνονται το... τουριστικό προϊόν στη γειτονική χώρα.

Στήριξη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Αυστριακός σύμβουλος Κρίστοφερ Χιντέργκερ μοιράζοντας υποσχέσεις.
Αλλωστε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε φροντίσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του να υποσχεθεί στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι θα στηρίξει τη χώρα πολλαπλώς. «Συμφωνήσαμε ότι η Αυστρία θα στηρίξει τη χώρα σας όχι μόνο με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, αλλά και με εξοπλισμό, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τον καλύτερο τρόπο» έλεγε στους δημοσιογράφους ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδινε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι. Πολιτική κρίση. Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και σε βαθιά πολιτική κρίση. O Νίκολα Γκρούεφσκι παραιτήθηκε τυπικά από πρωθυπουργός για να πάει η χώρα σε εκλογές στις 24 Απριλίου. Ομως η ΕΕ και οι ΗΠΑ διά των πρέσβεών τους στα Σκόπια τού έβγαλαν «κόκκινη κάρτα».Το παιχνίδι που επιχείρησε να στηθεί με το Προσφυγικό, εμφανίζοντας την ΠΓΔΜ ως τη χώρα «οχυρό» της ζώνης Σένγκεν απέναντι στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές αντί της «ανεπαρκούς» Ελλάδας, δεν του βγήκε. Η ΕΕ δεν υιοθέτησε τη σκληρή πολιτική των χωρών του Βίσεγκραντ και επιπλέον δεν δέχθηκε, όπως επιδίωκε ο Γκρούεφσκι, να ανταλλάξει το Προσφυγικό με την... πολιτική παραγραφή όσων του καταλογίζονται. Οι εκλογές αναβλήθηκαν για τον Ιούνιο, το Προσφυγικό βάζει και την ΠΓΔΜ σε περιπέτειες και ο Ν. Γκρούεφσκι έμεινε να... εγκαινιάζει και να εγκαινιάζει, στήνοντας παράτες.
Σύμφωνα με το υπουργείου Οικονομικών της ΠΓΔΜ, «ο τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας στη χώρα μας, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες για προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, που σημαίνει επίσης ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας».

Η πραγματικότητα
Αυτά στα λόγια, γιατί τα νούμερα δείχνουν την πραγματικότητα. Τα έσοδα από τον τουρισμό στην ΠΓΔΜ υπολογίζονται ετησίως λίγο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, όταν στην Ελλάδα της κρίσης το 2015 έφτασαν τα 14,2 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά από αυτά είναι έσοδα από Ελληνες παίκτες στα καζίνα του Λας Βέγκας της Γευγελής.Οι ξένοι τουρίστες, είναι κυρίως οι Ελληνες που πηγαινοέρχονται για να παίξουν στα καζίνα, πραγματοποιώντας και τις περισσότερες διανυκτερεύσεις, πάνω από το 20% του συνολικού αριθμού, αλλά και διερχόμενοι που έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα. Οσο για το «σχέδιο» που κατέθεσε ο Αυστριακός σύμβουλος Κρίστοφερ Χιντέρεγκερ, περιελάμβανε μάλλον γενικότητες. Τους είπε ότι ο τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται και τους συνέστησε την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών της ΠΓΔΜ με σκοπό τη βελτίωση του τουρισμού.

Είπε ακόμη ότι «για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα πρέπει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, η κυβέρνηση να επενδύσει στην ανάπτυξη του τουρισμού και να θεσπιστεί μια οργανωτική δομή για τη διαχείριση των τουριστικών δραστηριοτήτων».


Κρίστοφερ Χιντέργκερ


Οσο για εκείνους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι καμπάνιες του τύπου «Macedonia Timeless» κάνουν αναγνωρίσιμη και παγκόσμια γνωστή τη χώρα, με τον σφετερισμό της Αρχαίας Μακεδονίας και τη βουτιά στον εξαρχαϊσμό με την Ντίσνεϊλαντ των αντιγράφων των αγαλμάτων, η απάντηση ήρθε από παράγοντες του ίδιου του τουριστικού κλάδου. Η χώρα είναι σχετικά άγνωστη ως τουριστικός προορισμός εκτός από τις χώρες της περιοχής!

Στα Σκόπια όμως προβληματίζονται για την εικόνα της αναλγησίας που μεταδίδεται από τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες στον «φράχτη» της Ειδομένης. Μπορεί να εισπράττουν τα αυστριακά εύσημα για την προθυμία τους να κλείσουν τα σύνορα, όμως οι εικόνες των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ να ρίχνουν στο ψαχνό τα δακρυγόνα, σε ευθεία βολή στους απελπισμένους πρόσφυγες και ανάμεσά τους σε παιδιά, κάνουν τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζουν και δεν ξεχνιούνται εύκολα.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 437 ΕΚΑΤ. €
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκολα Πόποσκι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς φρόντισε να τονίσει ότι η Αυστρία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ, με επενδύσεις που ανέρχονται στα 437 εκατ. ευρώ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου