Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Νέστωρ Τσανακλής,ο πρωτοπόρος ΄Ελληνας, που έκανε παράδεισο την ...έρημο

Τέτοια μέρα , τέτοια λόγια...
Στο προεδρικό Μέγαρο “συσκέφτονται” εδώ και μία ώρα οι αρχηγοί των κομμάτων , υπό τη...στιβαρά παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, για να βρουν λύση στα οικονομικά δεινά της χώρας, που έγιναν μεγαλύτερα λόγω της.... 10μηνης ακυβερνησίας του Γιωργάκη και της παρέας του.
Σ΄ αυτές , λοιπόν ,τις λίαν μελαγχολικές για τον καθένα μας ώρες , αναγκαστικά θυμάσαι ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΄Ελληνες που πρόσφεραν στην πατρίδα τους χωρίς να ζητούν αντάλλαγμα (σ.σ. δόξα τω Θεώ , είναι πολλοί οι εθνικοί ευεργέτες , για τους οποίους κάποια στιγμή θα αφιερώσουμε ένα θέμα ) , αλλά και έδωσαν λύσεις σε προβλήματα , τα οποία εθεωρούντο ΑΛΥΤΑ.
΄Ένας εξ αυτών είναι ο Νέστωρ Τσανακλής , εκ Κομοτηνής ορμώμενος και στην Αίγυπτο διαπρέψας..
"Εγεννήθη- στις 21 Νοεμβρίου του 1836 - εν Κομοτηνή και ετίμησεν το ελληνικόν όνομα δια της ιδιοφυΐας του".
Μ' αυτή τη φράση, το Λεύκωμα Μακεδονίας-Θράκης της Θρακικής Εστίας, περιγράφει, σε έκδοση του 1932, έναν από τους εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδας, το Νέστορα Τσανακλή, που ξεκίνησε από την Κομοτηνή, βρέθηκε στο Κάιρο και ... κατέκτησε τον κόσμο.
Νέος εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο,ασχολήθηκε με το εμπόριο καπνού, "κατορθώνοντας να ανυψώση τη βιομηχανία των σιγαρέττων εις τοιούτον βαθμόν ώστε τα σιγαρέττα του να καταστώσι παγκοσμίου φήμης", όπως αναφέρεται στην αρθρογραφία της εποχής.Επίσης,ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση.
Το μεγάλο όραμά του ήταν – και τελικά το πέτυχε- να μετατρέψει την έρημο σε κήπο.
Σύμφωνα με τον Κώστα Ουράνη, ήθελε να βγάλει σταφύλια στην άμμο της ερήμου, μια "τρέλα", που του ήρθε διαβάζοντας ιστορία: "Διαβάζοντας, προ τριάντα ετών, την ιστορία της Αιγύπτου, επληροφορείτο ότι στην εποχή των Πτολεμαίων ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργημένης Αιγύπτου απλωνόταν βορείως του Δέλτα και προς Δυσμάς- έως τη Μεσόγειο. Εκεί, έλεγαν οι ιστορικοί, υπήρχαν οι περίφημοι κήποι της Κλεοπάτρας, εκεί υπήρχαν οι μεγάλοι ελαιώνες και απέραντα αμπέλια, εκεί παραγότανε ο εξαίσιος στην ελληνιστική εποχή μαριώτης οίνος, τον οποίο ο Αθηναίος εκθειάζει ως 'κάλλιστον, λευκόν τε, εύπνουν και ευανόδοτον' και ο επίσης περίφημος ταινιωτικός οίνος, για τον οποίο ελέγονταν ότι όταν ανακατεύονταν με νερό 'ανελύετο βραχέως το μέλι το αττικόν ανακιρνάμενον'. Προχωρώντας στην ιστορία ο Τσανακλής έμαθε ότι όλη εκείνη η έκτασις, ερημωθείσα από την επιδρομή των Αράβων το 600 μετά Χριστόν, είχε εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους και ότι ο βραχίων του Νείλου, ο οποίος την άρδευε, είχε προσχωθεί εις την άμμο".
Έτσι, αγόρασε 25.000 στρέμματα ερήμου και άνοιξε ένα μεγάλο αρτεσιανό πηγάδι.
Είχε πολύ πείσμα και μεγάλη υπομονή με το "να σπέρνει επί 20 χρόνια, εκατομμύρια, χωρίς να θερίζει τίποτα", αλλά το φιλόδοξό του σχέδιο έγινε τελικά πραγματικότητα και τελικά … η έρημος μεταβλήθηκε σε κήπο και η άμμος παρήγαγε σταφύλια!

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου