Κυριακή 22 Μαΐου 2011

200 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης για την Ιαπωνία από το σφοδρό σεισμό και το τσουνάμι



Η ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας από τις τεράστιες καταστροφές, που υπέστη τόσο από τον γίγαντα σεισμό των 9 Ρίχτερ  και το τσουνάμι όσο και την παρατεταμένη πυρηνική κρίση , μπορεί να κοστίσει έως και 184 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ιαπωνία , δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Καόρου Γιοσάνο.

                                          νεώτερη φωτογραφία από τη Φουκοσίμα
Η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εκδώσει ομόλογα, προκειμένου ν΄ ανταποκριθεί στο κόστος, αλλά δεν θα πρέπει να το κάνει χωρίς να έχει εξεύρει τρόπους να πληρώσει για εξαγορά, είπε ο Γιοσάνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια μορφή αύξησης φόρων θα ήταν αναπόφευκτη.

"Καταλαβαίνω εκείνους που λένε πως χρειάζεται να εκδώσουμε ομόλογα για σεισμό (ανοικοδόμηση). Αλλά δεν θα πρέπει να ριψοκινδυνεύσουμε να δανειστούμε χωρίς να σκεφτούμε πώς θα επιστρέψουμε τα χρήματα", δήλωσε ο Γιοσάνο σε τηλεοπτική εκπομπή.

Οι ζημιές από τον τρομακτικό σεισμό βύθισαν την Ιαπωνία στην ύφεση, με την οικονομία να συρρικνώνεται πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, στο πρώτο τρίμηνο του έτους ,και να θεωρείται βέβαιο πως θα συρρικνωθεί και πάλι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και η διάσπαση στην αλυσίδα της προσφοράς πλήττουν καίρια το βιομηχανικό προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου