Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Φτιάξτε λακκούβες για τα χελιδόνια...



Από τη : Ναυτεμπορική

Οι ξηρές καιρικές συνθήκες φέτος την ΄Άνοιξη στην Αγγλία, οδήγησαν τη Βασιλική Εταιρία Προστασίας των Πτηνών (RSPB) να απευθύνει έκκληση προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών: να... ανοίξουν μικρές, λασπώδεις λακκούβες στον κήπο τους ή να τοποθετήσουν δοχεία με λάσπη, προκειμένου τα πτηνά να προμηθεύονται μια από τις πρώτες ύλες για τις φωλιές τους.

Ο περασμένος Απρίλιος, υπενθυμίζει αξιωματούχος της RSPB, ήταν ο ξηρότερος των τελευταίων δεκαετιών.
«Η ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα πολλά πτηνά να αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες στη δημιουργία νέων φωλιών και στην επισκευή των παλαιών», λέει ο Τζον Ντέι.
«Η έλλειψη των κατάλληλων υλικών για να φτιάξουν τις φωλιές τους, θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητές τους να αναπαραχθούν με επιτυχία.»

Τα χελιδόνια και τα πετροχελίδονα είναι- κατά την RSPB - τα είδη που επηρεάζονται περισσότερο «Τα πτηνά αυτά έρχονται από την τροπική Αφρική, νοτίως της Σαχάρα, καθώς τα ελκύουν οι μακρόσυρτες νύχτες του βρετανικού καλοκαιριού», εξηγεί ο Πάτρικ Κάσμαν της RSPB. «Φθάνοντας εδώ, βρίσκουν συνήθως υγρά χωράφια ή λακκούβες με λάσπη, όμως πέρυσι και ιδιαίτερα φέτος, επέστρεψαν και δεν μπορούν να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν τις φωλιές.»
Σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρία Προστασίας των Πτηνών, χρειάζεται μία με δύο εβδομάδες για να φτιαχτεί μια νέα φωλιά και μόλις δύο μέρες για να επισκευαστεί μια παλιά. Παροτρύνει τους ιδιοκτήτες σπιτιών με κήπο να αφήνουν -σε σημείο ορατό από τον ουρανό- ένα μεγάλο δοχείο με λάσπη έως ότου τα χελιδόνια επιστρέψουν και φτιάξουν τις φωλιές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου