Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ο Αλ. Σκαναβής ανοίγει το δρόμο για 580 ευρώ μεικτά;


Θορυβήθηκε ο εκδότης του “Ελεύθερου Τύπου”Αλέξης Σκαναβής μετά τη γενική συνέλευση των εργαζομένων στην οποία παραβρέθηκε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Η συνέλευση αφορούσε την ενημέρωση για το ασφαλιστικό αλλά όπως ήταν φυσικό η συζήτηση επικεντρώθηκε στη νέα πρόταση του εργοδότη να κατεβάσει τους μισθούς των εργαζομένων στο τμήμα της διόρθωσης στα 580 ευρώ μεικτά, συν 150 ευρώ για οδοιπορικά!
Στη συνέλευση ακούστηκε πως η ΕΣΗΕΑ θα προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και δεν αποκλείεται να αποφασισθούν κινητοποιήσεις. Αμέσως ανταποκρίθηκε ο εκδότης που με μια ανακοίνωσή του (αναρτάται παρακάτω), δίνει… εξηγήσεις. Και τι λέει; Ό,τι υπάρχουν ακόμη.. Κυριακάτικα; Γέλασε ο κάθε πικραμένος, αφού είναι γνωστό πως αμοιβή για Κυριακάτικα δεν υπάρχει εδώ και χρόνια! Λέει επίσης πως “έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες” για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106.
Με απλά λόγια ο Αλέξης Σκαναβής θέλει να πάει τους μισθούς στα 580 ευρώ μεικτά και ταυτόχρονα να ρυθμίσει τα χρέη του σε πιστωτές και ασφαλιστικά ταμεία για το μέλλον... Είναι όμως το ποσό των 580 ευρώ δική του εφεύρεση; Όχι βέβαια.
Το ποσό αυτό, κατώτατο της σύμβασης της ΓΣΕΕ είναι η “καινούργια” πρόταση των εργοδοτών στο σύνολο των ΜΜΕ. Και οι καναλάρχες αυτό το ποσό προτείνουν για όλους τους νεοπροσληφθέντες και όσους εργάζονται ως 3 χρόνια στην επιχείρηση. Ευτυχώς ο ΟΜΕΔ, στην περίπτωση των τεχνικών της τηλεόρασης, απέρριψε την πρόταση των καναλαρχών. Τα 580 ευρώ δε που προτείνουν αφορούν σε εργασία σε κάθε θέση και απασχόληση σε όποια εταιρεία κατέχουν οι καναλάρχες, εκδότες, κ.λ.π. Οπότε το ερώτημα για την ΕΣΗΕΑ τουλάχιστον, είναι σαφές. Θα επιτρέψει στον Αλέξη Σκαναβή να επιβάλλει τις ατομικές συμβάσεις των 580 ευρώ σε παλιούς εργαζόμενους;

Η ανακοίνωση της διοίκησης του “Ελεύθερου Τύπου”
Κύριοι συνάδελφοι,
Για την αποκατάσταση της αλήθειας μετά την χτεσινή επίσκεψη των σωματείων σας ενημερώνουμε τα παρακάτω:
I) Ουδέποτε δηλώσαμε ότι οι ονομαστικοί μισθοί όλων των εργαζομένων θα κατέβουν στα όρια της ΕΣΣΕ.
II) Όπως κατ΄επανάληψη δημόσια αλλά και σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις μαζί σας έχουμε δηλώσει, ισχύουν τα παρακάτω.
α) Πρόθεση της εταιρείας είναι η συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους η οποία θα ανέλθει μεσοσταθμικά στο 18-20% στους ονομαστικούς μισθούς. Θα υπάρξει κλιμάκωση με κριτήρια τον σημερινό μισθό (π.χ. οι εργαζόμενοι με το βασικό μισθό δεν θα θιγούν). Για τους υπόλοιπους θα εξεταστεί κάθε περίπτωση ατομικά και με το κατά δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια και σε συνεννόηση με τους διευθυντές της εφημερίδας και των επιμέρους τμημάτων.
Γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν νόμιμοι τρόποι για μικρότερη μείωση στις καταβαλλόμενες αποδοχές. Η προσπάθεια αποσκοπεί στο να είναι αφενός ΝΟΜΙΜΗ και αφετέρου να είναι δεσμευτική για την εταιρεία και εγγυημένη για τον εργαζόμενο.
β) Δεν προτιθέμεθα να μειώσουμε τις υπερωριακές αμοιβές (αργιών και Κυριακών συμπεριλαμβανομένων). Αυτές θα καταβάλλονται στα όρια που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι.
γ) Θα υπάρξει δεσμευτική σύμβαση για τα οφειλόμενα-δεδουλευμένα σε καθέναν από εσάς, όπως και ρητή πρόβλεψη για τον τρόπο αποπληρωμής τους.
Όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν και τυπικά σύντομα ελπίζουμε, με την ταυτόχρονη εξέλιξη των νομικών διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί με στόχο την εξυγίανση τη εταιρείας (υπαγωγή στο §106β).
Να σας γνωρίσουμε ότι όλα αυτά τέθηκαν υπόψη των εκπροσώπων των ενώσεων κατά τη χτεσινή μας συνάντηση. Τα διατυπώνουμε και γραπτώς προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων και αβάσιμης ανησυχίας.
Η Διοίκηση
πηγή: mediatvnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου