Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

H εφημερίδα Zaman, ο Σουλτάνος και η οθωμανική «Αναγέννηση» - 09:37ΚΟΣΜΟΣLike

Η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Zaman, που ήταν ως τώρα πολύ επικριτική έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυκλοφόρησε χθες το πρώτο φύλλο της αφότου τέθηκε υπό κηδεμονία, στο οποίο τηρεί πλέον σαφώς φιλοκυβερνητική γραμμή.
Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, τις συνήθεις επικρίσεις της Zaman έχει αντικαταστήσει ένα άρθρο για ένα φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης να κατασκευάσει μια γέφυρα τριών δισεκ. δολαρίων ανάμεσα στην ασιατική και την ευρωπαϊκή όχθη της Κωνσταντινούπολης.
«Το Ίντερνετ έχει κοπεί, δεν μπορούμε πια να χρησιμοποιήσουμε το σύστημά μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δημοσιογράφους της Zaman, προσθέτοντας πως «το φύλλο της Κυριακής δεν έγινε από το προσωπικό της Zaman».
Σε ομοφωνία με τον υπόλοιπο φιλοκυβερνητικό Τύπο, η Zaman δημοσιεύει επίσης στην πρώτη σελίδα της φωτογραφίες από κηδείες «μαρτύρων» που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία.


Διεθνείς αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διεθνείς επικρίσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την απόφαση να περάσει σε διαχειριστές η διοίκηση της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της χώρας. «Η ΕΕ διαρκώς υπογραμμίζει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να σέβεται και να προωθεί υψηλούς δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», δήλωσαν οι Βρυξέλλες.
Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την κίνηση ως «την πιο πρόσφατη από μια σειρά ανησυχητικών δικαστικών ενεργειών και ενεργειών των διωκτικών αρχών με στόχο τα ΜΜΕ και τους επικριτές της κυβέρνησης».
Η εφημερίδα, η οποία αναφέρθηκε σε «μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες της τουρκικής ιστορίας» στο τελευταίο ανεξάρτητο φύλλο της, διατηρεί δεσμούς με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει πραξικόπημα.
Δημοψήφισμα για νέο «Σύνταγμα»
Εν μέσω της κατακραυγής για τη «φίμωση» της εφημερίδας «Zaman», ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει για ακόμα μία φορά τις «οθωμανικές» του βλέψεις.
Μετά την άμεση εκλογή του στην προεδρία, που ήταν και η πρώτη στην τουρκική ιστορία, ο «Σουλτάνος» θέλει τώρα να διεξαγάγει δημοψήφισμα για να πετύχει την πολυπόθητη τροποποίηση του Συντάγματος που θα ενισχύσει τις εξουσίες του.
Οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο Ερντογάν και οι οποίες πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι θα εισαγάγουν προεδρικό σύστημα στο οποίο ο άμεσα εκλεγείς πρόεδρος θα μπορεί να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου (το οποίο θα μπορεί να διαλύσει πυροδοτώντας ωστόσο νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές).
Η επιδίωξη του Ερντογάν να ενισχύσει τις προεδρικές αρμοδιότητες και να γίνει υπερ-πρόεδρος ήταν γνωστή εδώ και καιρό.
Ωστόσο, η αποτυχία του κυβερνώντος ΑΚΡ να εξασφαλίσει στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές την απαραίτητη πλειοψηφία για να τροποποιήσει το Σύνταγμα, αλλά και η κατάρρευση της διακομματικής επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση τον έστρεψε στην τελευταία επιλογή: την έγκριση της αναθεώρησης μέσω δημοψηφίσματος, για την οποία χρειάζεται τουλάχιστον 330 βουλευτές (το ΑΚΡ έχει 317).

News room Αθήνα 9.84 ,Μαρ 07, 2016 

Σημ. : η φωτό  από το tipota3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου