Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Προς σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος για το προσφυγικό το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Αποχώρησε ο γγ του ΚΚΕ





Ολοκληρώθηκε μετά από πέντε και κάτι ώρες η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Προς σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος για το προσφυγικό.

«Οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ ανέφερε ότι «οι υπόλοιποι αρχηγοί συζητούν το κείμενο συμπερασμάτων» από το οποίο οι ίδιοι απέχουν.

«Το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται σε καλόδρόμο... Το Συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει τις ρίζες του προβλήματος ούτε δημιουργούν έστω ανακούφιση από τον εγκλωβισμό μεταναστών στην χώρα μας που τις πληρώνει ο ελληνικός λαός...» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Η κυβέρνηση να πάρει την υπογραφή της πίσω και να σταματήσει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αποτελεί πρόφαση η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την εμπλοκή του στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των κλειστών κέντρων. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα κινείται αυτή τη στιγμή με με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και τη Συμφωνία για την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Φάκελο με προτάσεις κατέθεσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων, προτείνει η κατανομή να μην αφορά μόνο τις χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλες «ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες.

Επίσης, δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και ευρωπαϊκό έλεγχο, αναθεώρηση του Δουβλίνου II, διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και άμεση επαναπροώθηση των δεύτερων στις χώρες τους.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυρία Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύθηκαν.

Δέκα προτάσεις κατέθεσε ο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Μεταξύ άλλων πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός, χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, αναφέρουν πηγές του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε, δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση, τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευσή τους και την την κοινωνική ένταξή τους.

Κατά τις ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Ο ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε υπόμνημα 9 σημείων με τις προτάσεις του κόμματος του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, πρότεινε να επεκταθεί η συζήτηση και σε άλλα πολιτικά θέματα, όπως ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης.

Η πρόταση του κ. Λεβέντη τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε. Κατόπιν τούτου, ο κ. Λεβέντης, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για το κοινό ανακοινωθέν.

Λίγο πριν τις 6 έγινε γνωστό ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν θα το υπογράψει ούτε ο Βασίλης Λεβέντης.


Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
Στις 12:10 μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας έκλεισαν οι πόρτες και ξεκίνησε το συμβούλιο

Στις 14:45 πραγματοποιήθηκε το πρώτο ολιγόλεπτο διάλειμμα των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή του συμβουλίου ο Πρωθυπουργός έκανε μία πρώτη γενική τοποθέτηση για το προσφυγικό. Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ακολούθησε η δευτερολογία του κ. Τσίπρα, λίγο πριν τις 2:00 το μεσημέρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την μίνιμουμ συναίνεση των πολιτικών αρχηγών προκειμένουν όπως είπε «να πάμε πιο δυνατοί στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου».

Ο Βασίλης Λεβέντης σημείωσε ότι δεν ξέρει αν θα υπογράψει καθώς είχε την εντύπωση ότι στη συσκεψη θα τεθούν όλα τα θέματα και κυρίως αυτό της οικουμενικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά κατέθεσε τις δέκα προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και ανακοινώσει το κόμμα για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού. Αναλυτικά οι προτάσεις της κ. Γεννηματά.
Τι περιέχει ο καφέ φάκελος που έδωσε η κυβέρνηση στους πολιτικούς αρχηγούς

Μέσα στην αίθουσα παραδόθηκε ένας καφέ φάκελος σε κάθε πολιτικό αρχηγό με αναλυτικά στοιχεία για το προσφυγικό: στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Οι αφίξεις των πολιτικών αρχηγών

Στις 12:05 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςσυνοδευόμενος από την Ολγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ αμέσως μετά στην αίθουσα της σύσκεψης μπήκε και ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος.

Λίγο πριν τις 12:00 πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ακολούθησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Βασίλης Λεβέντης έφτασε μαζί με τον γιο του, ο Σταύρος Θεοδωράκης με συνεργάτες του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται από τους κ.κ. Κουμουτσάκο και Λαζαρίδη.

Λίγα λεπτά αργότερα εφτασαν στο Προεδρικό Μεγαρο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΠάνος Καμμένος.

O Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να διατυπώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών τις θέσεις που σκοπεύει να αναπτύξει στο Συμβούλιο ΕΕ - Τουρκίας και να ζητήσει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας.

Βασικός άξονας των θέσεων αυτών είναι ότι η λύση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ με δεσμευτικό τρόπο. Θα ζητήσει, δηλαδή, από τους εταίρους στην ΕΕ τη συμμετοχή όλων των κρατών - μελών στην κατανομή προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.

Ακόμη, η κυβέρνηση επιζητά την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την έγκριση της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν.

Οι ελληνικές θέσεις

Ο βασικός κορμός των ελληνικών θέσεων διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Οι ελληνικές θέσεις, όπως τις ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας, βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού:


Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες"2) Μετεγκατάσταση

Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Αμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Νέο συντονιστικό όργανο

Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου